dinsdag 8 december 2009

De saunakachel

De kachel is het hart van elke sauna. Als u van plan bent een sauna te bouwen is het verstandig u eens te verdiepen in de typen saunakachels die beschikbaar zijn. Het type saunakachel bepaalt namelijk wat voor soort sauna u kunt bouwen. Aan de andere kant, als u reeds een plaats en plannen heeft voor een sauna kunt u niet zomaar een kachel nemen. Het belangrijkste element van een saunakachel is de stralingswarmte die ze afgeeft. Natuurlijk verhit de kachel ook de vochtige lucht. Maar de directe straling die u ervaart in een sauna is één van de belangrijkste aspecten van een goede sauna. Daarom is het niet slim om de kachel op wat voor manier dan ook af te schermen van de rest van de sauna. De saunakachel is het het hart van de sauna en moet daarom los in de sauna staan. Plaats de kachel niet onder een bank of verscholen achter een schot. Dit zorgt er namelijk voor dat de straling ongelijkmatig wordt verspreid over de ruimte. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van uw saunasessies. Er zijn grofweg vier verschillende typen saunakachels. De elektrische saunakachel, de Finse steenkachel, de houtkachel en de gaskachel. Allen hebben hun eigen karakteristieken. Welke u zou moeten kiezen hangt af van uw voorkeur en de manier waarop u uw sauna inricht.

Elektrische saunakachel

Een elektrische kachel kenmerkt zich door het verwarmingselement dat werkt op elektrische stroom. Dit element verhit direct de saunastenen die zich boven op de kachel bevinden. Deze saunastenen houden de warmte voor lange tijd vast en verwarmen u en de saunacabine middels stralingswarmte. Een elektrische saunakachel wordt meestal gevoed door een 380 Volt aansluiting. Voordelen van elektrische saunakachels zijn dat ze relatief veilig zijn, geen open vuur, geen gasleiding, etc.. Daarnaast zijn ze in compacte maten beschikbaar en dus erg geschikt voor de wat kleinere sauna's.

Sauna Finse steenkachel

Dit is een klassiek type kachel die naast de nodige warmte een erg knus en natuurlijke sfeer uitstraalt. De houtgestookte oven levert via verwarmingselementen direct warmte aan de saunastenen. Dit maakt de kachel erg zuinige wanneer hij op temperatuur is. Dit type kachel heeft erg gelijkmatige warmteafgifte, maar is wat aan de langzame kant met opwarmen en afkoelen.

Sauna Houtkachel

De sauna-houtkachel is meest sfeervolle kachel, maar tegelijk ook de grootste en onderhoudsintensieve. Een houtkachel werkt op de directe verbranding van hout dat vervolgens zijn warmte afgeeft aan de bovenliggende stenen. De stenen stralen gelijkmatig de warmte uit richting u en de rest van de sauna. Het stoken van een houtkachel werkt net als een openhaart. Daarom is het belangrijk dat de sauna over een goede schoorsteen beschikt. Dit maakt het in de meeste gevallen al onmogelijk om zo'n sauna in uw huis te houden. Een tuinsauna is dan echter een prima optie. Let er wel op dat de saunacabine minimaal twaalf vierkante meter groot is dat u extra rekening houdt met de brandveiligheid. De schoorsteen moet u regelmatig schoonmaken. Daarnaast verstook een houtsauna logischerwijs ook een boel hout.

Gaskachel voor de sauna

Dit is het duurste type kachel en in mindere mate geschikt voor particulier gebruik. Een sauna-gaskachel werkt op aardgas of propaan en laten zich makkelijk bedienen. Gaskachels zijn vaak zuinig in gebruik en hebben een snelle opstarttijd. Maar er hangt wel een flink prijskaartje aan zo'n saunakachel.

1 opmerking:

  1. is er een richtlijn over hoeveel kilowatt een houtkachel moet leveren t.o.v. de inhoud van de cabine

    BeantwoordenVerwijderen