vrijdag 15 mei 2009

Infrarood sauna

Een infrarood sauna, of liever gezegd een infrarood cabine werkt anders dan een traditionele sauna met oven. De eerste infrarood sauna's zijn ontwikkeld doorr Dr. Ishikawa in Japan in 1967. Destijds werden infrarood cabines alleen gebruikt door medische instellingen.

Sauna met Infrarood?

In tegenstelling tot een traditionele sauna wordt bij een infrarood sauna (ir sauna) de meeste warmte overgebracht door straling. Infrarood straling om precies te zijn. Infrarood straling kan opgedeeld worden in verschillende klassen: A,B en C. De golflengte varieert van 0.01 millimeter zo'n 76 centimeter en is dus onzichtbaar voor het oog. Daarnaast word de saunacabine op deze manier ook enigszins verhit. Het verschil met een oven-sauna is dus dat de temperatuur van de cabine een stuk lager ligt. Heb je snel last van benauwdheid in een standaard sauna dat kan een infrarood sauna een stuk comfortabeler zijn. Dit terwijl je toch de gewenste van een sauna veroorzaakt, zoals transpiratie en een verbeterde doorbloeding van spieren. Infrarood straling is in tegenstelling tot bijvoorbeeld uv-straling absoluut niet gevaarlijk, mits de sauna aan de veiligheidsstandaarden voldoet.

Positieve invloeden van een infrarood sauna

De infrarode straling penetreert direct het lichaam. Je wordt dus vrijwel niet opgewarmd door de warme lucht in de sauna zelf. Dit heeft als voordeel dat het minder benauwd aanvoelt. De luchtvochtigheid in de cabine is ook een stuk lager dan bij standaard ovensauna's, dit vergemakkelijkt de ademhaling. De infrarode straling dringt tot diep onder de huid door. Dit verhoogt de bloedsomloop op die plekken waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Zeker na het sporten, wanneer het lichaam meer afstoffen af te voeren heeft dan normaal is een infrarood sauna een prima mogelijkheid om gezond te ontspannen. Door transpiratie dat veroorzaakt wordt door de oplopende lichaamswarmte ga je transpireren, hierdoor reinig je de huid en dichtgeslibde poriƫn. Dit heeft een positief effect op de toestand van de huid. Een sessie in een infrarood sauna is net als een convectiesauna erg ontspannend. Voor mensen die last hebben van stress of vermoeidheid is het een prima manier om het lichaam tot rust te laten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten