woensdag 27 mei 2009

Sauna regels

In de openbare sauna gelden net als in elke publieke ruimte een aantal regels, ook wel etiquette genoemd. Dit is omdat de sauna een plek is waar mensen komen voor ontspanning en verfrissing. Afwijkend gedrag kan dus als erg storend ervaren worden. Bovendien is het ondanks het feit dat u vaak met onbekenden in een sauna bent een intieme aangelegenheid. Om te zorgen dat dit het voor iedereen leuk blijft zijn er een aantal sauna regels waaraan u zich als saunabezoeker, in de meeste publieke sauna’s, geacht wordt te houden. Deze zogenaamde sauna etiquette staan vaak niet schriftelijk vastgelegd maar gelden wel als de norm. Verder zijn de sauna regels er om er voor te zorgen dat de sauna voor iedereen, ook na u, hygiënisch en netjes blijft.

Sauna regels voor kleding

  • Zodra je de sauna ruimte betreed wordt je geacht naakt te zijn, tenzij anders vermeld. Enkel het dragen van een badjas of handdoek wordt geaccepteerd.
  • Het dragen van kleding of zwemkleding wordt afgeraden. Ten eerste omdat het onhygiënisch is, en ten tweede omdat iedereen naakt is en dus een stukje privacy inlevert.
  • Het dragen van slippers is aan te raden. Ondanks dat een sauna regelmatig schoongemaakt wordt, gaat het hier toch om een publieke ruimte met veel bezoekers.
  • Omkleden voor dat u de sauna betreedt kan vaak in een speciaal daarvoor ingerichte kleedkamer. Laat uw tas daar, eventueel in een kluisje, achter.

Regels in de sauna:

  • Ga in de sauna op uw handdoek zitten of liggen. Hierdoor transpireert u op uw handdoek en niet direct op de sauna banken. Daarnaast ligt of zit u ook niet direct op het warme hout.
  • Wees stil. Als u met onbekenden in de sauna zit wordt het over het algemeen als storend ervaren als u gaat zitten kletsen met vrienden of bekenden, doe dit buiten de sauna.
  • Ga niet liggen als het druk is in de sauna. Als u op de banken gaat liggen terwijl er nauwelijks zit plek is neemt u veel ruimte in beslag ten koste van anderen.
  • Wanneer u stoom wilt maken en de gevoeltemperatuur wilt opvoeren door water op de saunastenen te doen, vraag dan eerst uw mede-saunabezoekers om hun goedkeuring. Niet iedereen is hier namelijk van gediend.
  • Als u een zandloper wilt gebruiken in de sauna, controleer dan eerst of deze niet in gebruik is door een andere bezoeker.
  • Gedraag u verder niet op een manier die storend kan zijn voor anderen in de sauna.
Voorbereiden op de sauna:Zorg ervoor dat u schoon bent voordat u de sauna betreedt. Douchen kan in het saunacomplex zelf. Volg het sauna stappenplan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten